Bomen
bomen.jpg

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Sequoia's zijn de grootste bomen ter wereld. Ze kunnen meer dan meter hoog worden. Dat is hoger dan een kerktoren.
Een boom is eigenlijk een grote . Van onder naar boven: hij heeft , een (zijn stam), en . Er zijn drie soorten bomen: , en . Loofbomen hebben , die in de herfst verdrogen, verkleuren en . De wintertemperatuur is te is voor de loofbladeren. Naaldbomen hebben harde, ronde bladeren, die goed tegen kou kunnen. Deze bladeren, de , blijven 's winters aan de boom. Palmbomen groeien in streken. Ze hebben een stam met bovenaan enorm grote bladeren.

Fotosynthese
De boom maakt zijn eigen voedsel, net als alle planten. In zijn bladeren of naalden zitten die zonlicht opnemen. Bladeren halen door huidmondjes uit de lucht. De halen water uit de grond en dat gaat door de naar de bladeren. Van het zonlicht, het koolzuurgas en het water maken de bladeren . Dit heet . De suikers zijn het boomvoedsel. Dit wordt door de sapvaten naar de groeiring in de stam gebracht. Hier worden nieuwe gemaakt. Elk jaar wordt een gezonde boom een beetje dikker.

Onmisbaar
- Bij het maken van het boomvoedsel ontstaat per ongeluk ook . Voor de boom is dit een afvalproduct, dat hij afgeeft aan de lucht. Maar door die zuurstof kunnen dieren en mensen blijven ademhalen!
- De bomen houden met hun wortels ook de vast. Als het regent spoelt de aarde niet weg. Daardoor is er genoeg aarde om eetbare planten laten groeien.