Bloembol

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Bloembol
De bloembol zelf lijkt niet op een plant. Als je de bol openmaakt, zie je allemaal lagen, die noemen we . De rokken beschermen de , waar later de plant uitgroeit. In de rokken zit ook het voor de plant. En tussen de rokken zitten de knoppen voor nieuwe bollen verborgen. Onder aan de bol groeien . De bladeren van de plant maken . Daar hebben ze zon, lucht en water voor nodig. In de winter groeit de . Je ziet de groene puntjes boven de aarde uit komen. Als het warmer wordt, groeien de stengels en gaan de open. In april of mei zijn de bovengrondse planten alweer verdwenen. Ze groeien pas in de weer uit.

Knol
Aan de buitenkant lijkt een bloembol erg op een knol. Maar van binnen zijn ze heel anders. Een knol is van binnen, zonder en er zit geen plantje in. Een knol is een verdikt stuk stengel of wortel van een plant. Hij bestaat helemaal uit . Aardappelen, krokussen en speenkruid hebben knollen. Een bol is een complete plant. Tulpen, sneeuwklokjes, lelies, uien en narcissen zijn bolplanten.

Bloembollenteelt
Bloembollen komen van nature niet in Nederland voor. Ze zijn vroeger door handelaren meegenomen uit verre landen. De tulp komt uit . Bloembollen groeien goed in Nederland, omdat hier de grond en het weer goed zijn. Bloembollen kunnen niet tegen erg koude winters en hele hete zomers. Achter de duinen in Noord- en Zuid-Holland ligt goede grond voor de bollenteelt. We noemen dat ook wel . Bollen doen het goed in zandgrond met voldoende meststoffen en kalk. In de Flevopolders passen boeren de kleigrond aan: ze mengen het met zand en kalk, zodat de bollen ook daar goed groeien.